Dlaczego konie miewają kolki?
Specyficzna budowa układu pokarmowego to jedno, jednak często brak odpowiedniej profilaktyki i nasza niewiedza, powodują te bardzo przykre i niebezpiecznie dla koni schorzenia.
Kolka (morzysko) to ogólne określenie wielu schorzeń w okolicy jamy brzusznej, które często przebiegają ostro i boleśnie dla konia. Bóle są wynikiem zwiększonego ciśnienia wewnątrz jelitowego, przemieszczaniem się poszczególnych odcinków jelit, spastycznymi skurczami, zmianami zapalnymi w obrębie ścian jelit. Te stany chorobowe mogą być powodowane przez zahamowanie przemieszczenia się masy pokarmowej lub niewłaściwą fermentację połączoną z powstawaniem gazów.
Najczęstsze przyczyny:
Zaleganie treści pokarmowej/przeładowanie – ma miejsce w jelitach cienkich i grubych – złej jakości siano, brak lub za mało wody.
Nieregularna, nieodpowiednia profilaktyka stomatologiczna.
Wzdęcie po spożyciu fermentujących pokarmów.
Zarobaczenie – np. zatkanie światła przewodu pokarmowego przez glisty lub obumieranie ścianki jelita z powodu larw drążących tkankę krezki jelitowej.
Wrzody trawienne czyli ubytki błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy.
Pogoda, zmiana ciśnienia atmosferycznego – zaburzenia perystaltyki jelit.
Zapiaszczenie, piasek zalęgający w jelitach może powodować przewlekłe stany zapalne i przeładowanie.
Stres – udział w zawodach, przeprowadzka etc.
Nieregularny sposób żywienia i pojenia, nagła zmiana paszy, siana, zbyt obfite i rzadko podawane posiłki treściwe.
Brak lub niedostosowany do potrzeb konia rodzaj ruchu.
Spożywanie trujących roślin i innych niebezpiecznych/toksycznych dla koni pokarmów.
Za dużo wiosennej/zmarzniętej trawy.
Osobnicza skłonność do zaburzeń pokarmowych.